Tenis de câmp: Ce trebuie să știi

Tenisul de câmp este al doilea sport ca popularitate, după fotbal. Mai este denumit și „sportul alb”, pentru că în trecut era practicat în special de cei din înalta societate, care purtau echipament alb, din cap până în picioare.

Dimensiunile oficiale ale unui teren de tenis sunt 23,77 m. x 8,23 m. pentru meciurile de simplu și 23,77 m. x 10,97 m. pentru partidele de dublu. La mijloc este un fileu cu înălțimea de 0,9 m. Pentru practicarea acestui sport este nevoie de o rachetă și  de o minge de tenis.

Reguli

Un jucător trebuie să trimită mingea în careul advers, iar celălalt este la primire. Fiecare participant la joc trebuie să returneze mingea după ce aceasta a căzut cel mult o dată în terenul său sau o poate lovi din voleu (din prima), adică fără să cadă în terenul său. În cazul în care nu reușește sau dacă o returnează în afara terenului advers sau în fileu, pierde punctul.

Partida este adjudecată de jucătorul/dublul care câștigă două seturi din trei sau trei seturi din cinci, ultima variantă doar la turnelle de Grand Slam, la masculin. Un set este câștigat de cel care ajunge primul la 6 ghemuri, dacă are o diferență de două ghemuri (6-4, 6-3, etc) sau la 7 ghemuri, dacă se termină 7-5 (tot diferență de două ghemuri). În cazul în care se ajunge la scorul de 6-6 la ghemuri, se joacă un tie-break (cine ajunge primul la 7 puncte, tot cu diferență obligatorie de două puncte. Dacă se face 6-6 în tie-beak, se joacă până ce unul dintre jucători face două puncte consecutive, 8-6, 9-7, etc).

Într-un ghem de tenis, succesiunea punctelor este 15 – 30 – 40 – ghem câștigat. În cazul în care se ajunge la scorul 40-40, jucătorul care câștigă următorul punct intră în avantaj și se impune în ghem dacă ia și punctul următor, deci două puncte consecutive. În caz contrar, se revine la egalitate (deuce) și se continuă ghemul până când cineva câștigă două puncte consecutive. Serviciul se schimbă după fiecare ghem, iar dacă jucătorul aflat la primire câștigă ghemul se spune că face „break”.

Există trei tipuri principale de suprafețe de joc, în funcție de materialele utilizate pentru construirea terenului: zgură, iarbă și hard (outdoor și indoor). Fiecare tenisman are o suprafață de joc favorită, în funcție de stilul de joc și de calitățile fizice.

Scurt istoric

Tenisul a fost introdus în competiția olimpică în 1896 și retras în 1924. A revenit între disciplinele de la JO în 1988, fiind unul dintre sporturile care produce audiențe foarte mari.

Competiții

Băieții concurează în circuitul ATP, iar fetele în circuitul WTA. În România se desfășoară o competiție din calendarul internațional, turneul WTA Transylvania Open, găzduit de Cluj-Napoca în luna octombrie.

Competițiile majore de simplu și de dublu sunt cele patru turnee de Grand Slam: Australian Open, Wimbledon, Roland Garros (French Open) și US Open. Sezonul se încheie cu Turneul Campionilor/Campioanelor. Pe tot parcursul anului, aproape zilnic, de desfășoară competiții sub egida ITF (International Tennis Federation).

La nivel de echipe naționale, există Cupa Davis (masculin) și Billie Jean King Cup (fostă Fed Cup,  feminin).